Politieke theologie

  • Pietas_politiek moreel of religieus Deze tekst uit 2006-2007 is een studie naar het Romeinse, christelijke en moderne begrip van eerbied of vroomheid. De hoofdtekst is een presentatie van het onderzoek, in twee aanhangsels is een aansluitende voordracht en een onderzoeksopzet opgenomen. Deze tekst speelt een sleutelrol in latere publicaties (zoals Democratie als cultus uit 2011), maar is onvoltooid blijven liggen. Titel: Pietas – een politiek, moreel of religieus begrip?
  • De verlossing van de geschiedenis bij Jacob Taubes Deze tekst verschijnt in verkorte vorm in mei 2022 in een boek over Messianisme. Ze behandelt aan de hand van het werk van Jacob Taubes de vraag of de toekomstverwachting van een betere maatschappij en van bevrijding van overheersing nog een andere vorm kan aannemen dan het bijdragen aan de wereldlijke politiek, nationaal of bovennationaal. Taubes verdedigt dat een Messiaanse bezieling allereerst moet uitgaan van een innerlijke ervaring van een bevrijding van de geschiedenis als zodanig.
  • Hos me bij Paulus nader bekeken. De gnostische verleiding als politieke theologie brengt aantekeningen uit het tijdvak november 2014 – maart 2015 bijeen over het begrip hos me van Paulus dat in de recente aandacht van filosofen voor deze apostel een grote rol speelt, en wijst op een politieke theologie die speelt met gnostisch gedachtegoed.
  • De weerlegging van de mogelijkheid van politieke theologie, geschreven maart 2015, bevat aantekeningen over het (verlate) antwoord van Carl Schmitt op de stelling van Erik Peterson dat vanuit het christendom met alle politieke theologie is afgerekend. De vraag is dan of politiek en theologie wel van elkaar te scheiden zijn, en zo ja, onder welke voorwaarden.